General

Més de la meitat de vinya catalana és ecològica

La facturació del sector ecològic arriba a 1.190 M€ i situa Catalunya com a primer mercat de productes ecològics de l'Estat i del sud d'Europa

Aquest divendres 21 d'abril s'ha presentat l'informe 2022 sobre la produccióagrària ecològica de Catalunya. Entre els resultats, un titular destacat: “durant 2022 el nombre d'operadors ecològics de Catalunyava créixer un 1,6%, el que ha permès superar els 5.000 operadors, un màxim històric “. Així ho confirmava la directora general dAgricultura i Ramaderia del Departament dAcció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisenda Guillaumes , qui també ha assenyalat que el cultiu ecològic més desenvolupat a Catalunya és la vinya, “que amb més de 29.000 hectàrees, ja representa el 51,2% del total de vinya de Catalunya , el 19% de la vinya ecològica total d'Espanya i el 5,3% del total de vinya ecològica del món”.

S'apropen a l'objectiu del 25% de SAU a 2030

Guillaumes també ha subratllat que“la superfície agrària ecològica total inscrita al registre és de més de 272.000 hectàrees.“Si descomptem la superfície boscosa, obtenim la Superfície Agrària Utilitzada, que ha passat ja de les 242.000 hectàrees, i que representen aproximadament el 23% del total d'aquesta superfície”. “Ens estem apropant cada cop més alobjectiu de la Unió Europea de tenir el 25% de la Superfície agrària utilitzada ecològica el 2030″, afegia.

Per la seva banda, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), David Torrelles , que ha presentat l'informe estadístic, ha destacat la resistència del sector ecològic davant les crisis, ja que“les xifres globals del sector bio ha continuat creixent , tant en operadors que es dediquen, com en superfície de cultius, en ramaderia i en activitats agroalimentàries de transformació”. Torrelles ha afegit que“els 1.190 milions d'euros de volum de facturació del sector ecològic situa aCatalunya com elprimer mercat de productes ecològics de l'Estat i del sud d'Europa”.

En relació amb lasuperfície en ecològic , a 2022 s'ha tancat amb 272.883 ha inscrites, significant un augment del +0,81% respecte a l'any anterior, segons dades de lestudi. A la darrera dècada, lasuperfície agrària ecològica a Catalunya gairebé s'ha triplicat.

La directora general dAgricultura i Ramaderia i el president del CCPAE durant la presentació de les dades | foto: Govern

La vinya, el cultiu majoritari

Deixant de banda la superfície de pastures, prats i boscos, quant a cultius productius, l'any 2022 s'ha aconseguit les 71.788 ha, el que representa un augment del 6,08%, molt més pronunciat que el de la superfície agrària total. Dentre els cultius majoritaris, apunten a l'estudi el creixement, durant el passat any, dels cultius de cítrics (286 ha, +13%), de fruits secs (4.311 ha, +8,97%), devinya (29.082 ha, +7,07%) o olives (9.801 ha, +1,4%). El cultiumajoritari és la vinya , assenyalen, amb el 51,2 de la superfície de tots els cultius bio de la terra.

Entre les principals agroindústries ecològiques, destaquen el creixement de lescellers (369 empreses, +6,65%), els olis (134 empreses, +6,35%) o la comercialització i distribució (632 empreses, +4,64%) ). També van créixer les activitats d'importació (158 empreses, +10,49%) i emmagatzematge (309 empreses, +5,1%). Pel que fa alvolum de facturació del sector ecològic -no valor de consum, que seria major-, el darrer exercici econòmic comptabilitzat, a 2021, es va tancar amb un creixement anual de gairebé un 20%. Catalunya va assolir la xifra rècord de 1.190 milions d'euros facturats.